KWARTIERSTAAT  VAN  SONJA  EN  JOHN  BROUWER
GENERATIE  3

4. Johannes Wilhelmus BROUWER, ook Jan BROUWER FOTOS.
Zoon van Theodorus Brouwer [nr. 8] en Gerarda Anna Maria Geerlings [nr. 9], geboren te Amsterdam op 17 maart 1924, buitenkerkelijk, van beroep machinist kustvaart, machinist NS (Bello, stoom- en electrische tractie), vanaf 1965 hotelier in zelfgebouwd hotel Eldorado in Bergen NH, emigreerde in 1991 naar Canada, overleden te Oliver, BC, Canada op 13 april 1994, oud 70 jaar.
Gehuwd te Neumunster (Dld) op 5 juni 1945 met Maroesja KRISCHKO, ook Rita KRISCHKO.LEVENSBESCHRIJVING:
Mijn vader, Jan Brouwer, werd in 1924 als oudste van 4 jongens, in Amsterdam-Oost aan het Ambonplein geboren. Op zijn 5e jaar verhuisde het gezin naar Hoofddorp. De broers hebben altijd goeie herinneringen gehad aan die tijd aan de Beetslaan.
Op zijn 12e jaar werd er weer verhuisd, ditmaal naar Alkmaar. Mijn vader sloot zijn lagereschoolperiode af op de Vondelschool en ging vervolgens naar het 7e en 8e leerjaar aan de Laat (waar nu C&A staat) . Zijn schoolopleiding vervolgde hij aan de Ambachtsschool aan de Bergerweg.
Na zijn schooltijd werkte hij bij een hoefsmid bij de Friesebrug en daarna bij de chocoladefabriek van Ringers. Met zijn vriend Jan Gerritse bouwde hij daar een chocolademachine, die vele jaren na de oorlog nog steeds in gebruik was.
Vanwege de 'Arbeits Einsatz' van de duitse bezetter, dook mijn vader in 1942 onder bij familieleden in Aalsmeer. Door verraad werd hij opgepakt en te werk gesteld in Neumunster in N-Duitsland. Hij slaagde er evenwel in weg te komen en dook weer onder. Helaas van korte duur.
NSB'ers gaven hem aan bij de Duitse authoriteiten. Dit keer kwam hij er minder goed van af. Na opsluiting in de gevangenis te Amsterdam kwam hij uiteindelijk terecht in het concentratiekamp te Amersfoort dat in die tijd onder leiding stond van de later ter dood veroordeelde Kotalla.
Toen hij 3 maanden later werd vrijgelaten, woog hij nog maar 40 kg. Hij werd terug gestuurd naar Neumunster en werd enige tijd later te werk gesteld in een vliegtuigfabriek in Sleswig Holstein. Daar ontmoette hij mijn moeder, de eveneens tewerk gestelde Maroesja Krischko, waarmee hij na de oorlog in het huwelijk trad.
Na de bevrijding werkte hij als machinist (stoom en electrisch) bij de NS, met standplaats Alkmaar. In 1960 bouwde hij in z'n vrije tijd een prachtige bungalow in Alkmaar en in 1966 nam hij uiteindelijk ontslag bij de NS en bouwde met hulp van familie en collegas het bekende Hotel Eldorado in Bergen.

Mijn vader's denken en handelen is sterk beinvloed door zijn oorlogservaringen. Hij accepteerde niet meer dat anderen zouden bepalen wat zijn levensstijl zou zijn.
Politiek autoritairisme en kerkelijk gezag verfoeide hij en wees hij resoluut af. Ik heb mijn vader altijd gekend als een overtuigde atheist, humanist en vrijdenker.
Hij leerde mij niets voor waar aan te nemen zonder het eerst zelf te onderzoeken.
Het lot van joodse medeburgers tijdens de oorlog, maar ook daarna heeft hem altijd diep geraakt. Het Wiesenthalfonds steunde hij van harte.
Hij was vanaf de oprichting van de Ned. Vereniging voor Sexuele Hervorming (NVSH) bij die vereniging betrokken. Geruime tijd was hij bestuurslid van de afdeling Alkmaar.
Ook politiek was hij actief, eerst als lid van de OSP, een soort voorloper van de PSP. Naderhand als lid van de Partij van de Arbeid.
Dieren en het milieu in het algemeen hebben altijd zijn aandacht gehad. In Nederland ondersteunde hij allerlei groeperingen die zich met dier- en natuurbescherming bezig hielden. In Canada was hij uiteraard lid van de SPCA en allerlei andere Natuurbeschermingsgroepen.

Vanaf 1978, hij was toen 54 jaar oud, leed hij aan een spierziekte, aan de gevolgen waaraan hij uiteindelijk overleed.

5. Maroesja KRISCHKO, ook Rita of Maria KRISCHKO, FOTOS.
Dochter van Pylyp Krischko [nr. 10] en Oljana Hrischenko [nr. 11], geboren te Seredyne, Oekraine, op 26 mei 1925, buitenkerkelijk.
Overleden op Saltspring island op 5 februari 2022, oud 96 jaar, crematie.Rita Brouwer, Eldorado, Bergen, 1977.

LEVENSBESCHRIJVING:
Mijn moeder, Maroesja Krischko, werd twee jaar na haar broer Mikola in 1925 in Seredyne, ongeveer halverwege Poltawa en Kremencug geboren.
Haar ouders bezaten daar een boerderij waar vlas, graan, aardappelen en fruit verbouwd werd. Grootmoeder Oljana was degeen die uit de vlasvezels linnen spon, die dan vervolgens op de markt in een der omliggende dorpen verkocht werd.
Vanaf haar 7e jaar bezocht mijn moeder de 6-jarige lagere school in Saitzinzi. Haar favoriete onderwijzer was meester Alexander Gomits. Toen deze werd overgeplaatst, kwam er een nieuwe onderwijzer. Bij deze onderwijzer en diens vrouw woonde mijn moeder een jaar in. Grootmoeder Oljana was toen al niet meer in staat voor haar kinderen te zorgen.
Begin dertiger jaren werd de familie gedwongen hun bedrijf aan de staat af te staan (Kolchoz-systeem).
Omdat grootvader Pylyp niet vrijwillig meewerkte aan dit Kolchoz-systeem werd hij rond 1933 door het Communisties bewind gearresteerd en zonder rechtzaak tot 3 jaar dwangarbeid veroordeeld.
Op het einde van die drie-jaar periode, in 1936, is hij bij Kremencug om het leven gebracht. Hij werd levend begraven in een door hem zelf gegraven kuil. Voor het gezin braken toen nog slechtere tijden aan. Miljoenen medeburgers werden in die periode door de Stalinisten om het leven gebracht, of tot de bedelstaf gebracht.
Mijn moeder moest daadwerkelijk uit bedelen gaan. Haar moeder, Oljana Hrischenko, overleefde die periode niet. In 1936 stierf zij van honger en ontbering. Mijn moeder was toen 11 jaar oud. Met haar broertje kwam zij uiteindelijk in het plaatselijk weeshuis terecht.
Vandaar uit liep zij elke dag, als het weer het toeliet, naar de middelbare school in Blogeh, ongeveer 6 km van Seredyne. Omdat mijn moeder en haar broertje geen laarsen hadden, konden zij 's-winters wanneer er veel sneeuw lag de school niet altijd bezoeken.
De dagelijkse lessen werden altijd begonnen met gymnastiek. De rest van het lesrooster bestond uit oekrains, russisch, duits, algebra, meetkunde, boekhouden, aardrijkskunde, geschiedenis en militaire training. Toen de Nazies het land binnen vielen, werd de school gesloten en in gebruik genomen door de duitse troepen.
Mijn moeder's broer Mikola nam direct dienst in het Sovjet leger. Hoewel hij de oorlog overleefde, hebben broer en zus elkaar niet meer gezien.
Mijn moeder en de andere oudere kinderen uit het weeshuis werden naar Duitsland afgevoerd, waarbij de joodse kinderen onmiddelijk naar de vergassingskampen werden getransporteerd.
In Neumunster (Sleeswijk-Holstein) werd mijn moeder in de vliegtuigindustrie tewerk gesteld. Daar ontmoette zij mijn vader voor het eerst. Beiden kwamen uiteindelijk in Schleswig terecht, waar zij onmiddelijk na de bevrijding met elkaar trouwden.
Mijn ouders vestigden zich in Alkmaar, waar ikzelf in 1946 werd geboren, gevolgd door mijn zusje Elly in 1952.
Mijn moeder slaagde er in korte tijd in om goed Nederlands te leren spreken. De overgang van het Cyrillische schrift naar het Latijnse ging haar moelijker af, maar uiteindelijk kreeg ze dat Latijnse schrift toch nog redelijk onder controle en kon ze zich ook op behoorlijk papier uitdrukken.
Mam heeft altijd hard gewerkt, zeker ook om het gezinsinkomen aan te vullen. Toen mijn ouders in 1966 hun hotel in Bergen openden runde mam met enkele personeelsleden min of meer het hele hotel, terwijl mijn vader zich vooral bezig hield met onderhoud van het gebouw, de tuin en het zwembad.
Vanaf 1978, toen duidelijk werd dat mijn vader aan een spierziekte leed, heeft mijn moeder al haar energie gestopt in zijn verzorging.
Na mijn vader's overlijden in 1994 bleef mam aanvankelijk in haar huis bij Gallagher Lake, Oliver, BC, Canada wonen. In 2003 verhuisde zij naar Salt Spring Island, waar zij even buiten Ganges een moderne bejaardenwoning bewoont.
SEREDYNE:
Een klein boerendorp, ongeveer 20 km ten oosten van Semenivka, een stadje aan de spoorlijn van Kremencug naar Lubny.
In Seredyne waren geen winkels of openbare voorzieningen. Daarvoor was men aangewezen op het iets westelijker gelegen Saitzinzi.
In de dertiger jaren was daar een raadhuis, met daarin een postkantoor, verder een Grieks-Orthodoxe kerk, een lagere school en een meestal lege textielwinkel.
Er waren geen andere winkels of cafes.

KINDEREN:
 1. Theodorus Brouwer, ook Theo Brouwer, zie nr. 2.
  Geboren te Alkmaar op 4 februari 1946, in 1980 naar Canada geemigreerd, lid Humanistisch Verbond, voormalige eigenaar van Gallagher Lake K.O.A. Campground in Oliver, B.C. en van Country Pines Retirement Park, een bejaarden woonpark.
  Sinds juni 2003 gepensioneerd.
  Gehuwd te Bergen NH op 6 mei 1971 met Tengkoe Boehaya Inge Noermaya Mansoer, geboren te Medan, Sumatra, Ned. Oost-Indie op 23 mei 1945.
  Maya en Theo wonen in Brentwood Bay op Vancouver Island, BC, Canada.
 2. Elly Brouwer, FOTOS.
  Geboren te Alkmaar op 1 november 1952, buitenkerkelijk, werkte na haar schooltijd in het hotel van haar ouders en later in een van de fotozaken van haar man Ruud, emigreerde in 1989 naar Canada, werkte daar als assistent-manager van de Gallagher Lake KOA Campground en sinds 2003 als bejaardenverzorgster op Saltspring Island.
  Gehuwd (1) te Bergen NH op 23 september 1988 met Rudolf Lugten, geboren te Bergen NH op 30 september 1950, buitenkerkelijk, van beroep verkoper, fotograaf, mede-eigenaar van een keten van foto-ontwikkelzaken, in 1989 naar Canada geemigreerd, overleden te Oliver, BC, Canada op 13 maart 2002, oud 51 jaar, zoon van dr. Johan Marinus Pieter Lugten en Louise Maria Jacoba Gregory.
  Gehuwd (2) op Saltspring Island, BC, Canada op 7 juni 2013 met Dave Forbes, geboren op 21 december 1948, buitenkerkelijk, bosbouwer.
  Elly en Dave wonen op Saltspring Island, BC, Canada.


  Elly, met haar vader Jan Brouwer, Bergen aan Zee, ca. 1985.

  Elly met Dave Forbes

6. Tengkoe Aswani HAFAS, ook Tengkoe Swan HAFAS,
Zoon van Tengkoe Hafas [nr. 12] en Tengkoe Mahanoem [nr. 13], geboren te Tjina Kassih, Sumatra, Ned. Oost-Indie (Indonesie) op 29 mei 1920, Moslim (seculair), zakenman, overleden te Medan, Sumatra op 15 april 1994, oud 73 jaar, begraven te Medan op 16 april 1994.
Gehuwd (1) te Tandjung Balai, Sumatra, Ned. Oost-Indie op 2 mei 1944 met Tengkoe Sariah MANSOER.
Huwelijk ontbonden door echtscheiding op 8 augustus 1950.
Gehuwd (2) met Iboe WATI.

OPMERKING:
Tengkoe Elok, een zuster van Aswani's vader Tengkoe Hafas, kon zelf geen kinderen krijgen.
Zij en haar man Tengkoe Moesa, die voorzitter van de Landraad was, adopteerden Aswani en enkele andere neefjes (Tengkoe Rahil, Tengkoe Achmat Drahil en Tengkoe Babul) als hun eigen kinderen.


Tengkoe Aswani Hafas met zijn dochter Maya, Volendam, 1971.

7. Tengkoe Sariah MANSOER, ook Ietje MANSOER,
Dochter van Tengkoe Dr. Mansoer [nr. 14] en Amalia Gezina Wempe [nr. 15], tijdens de studie van haar vader in Leiden geboren op 14 januari 1925, buitenkerkelijk, verhuisde in 1928 met haar ouders naar Medan, Ned. Oost-Indie, keerde in 1961 met haar man en kinderen terug naar Nederland (Beverwijk, Sint Pancras), emigreerde in 1992 naar Canada (Gallagher Lake en Penticton), in haar slaap overleden in Penticton, B.C. op 24 juli 2018, oud 93 jaar, crematie te Penticton.
Gehuwd (1) te Tandjung Balai, Sumatra, Ned. Oost-Indie op 2 mei 1944 met Tengkoe Aswani HAFAS.
Huwelijk ontbonden door echtscheiding op 8 augustus 1950.
Gehuwd (2) te Medan, Sumatra, Indonesie op 26 januari 1955 met Jan Harm VELSINK, geboren te Emlichheim, Duitsland op 15 oktober 1927, gedoopt in de Alt-Reformierte Kirche aldaar, buitenkerkelijk, werkzaam voor de Deli Spoorwegmaatschappij en de Societe Financiere des Caoutchouc, beide te Medan en vanaf 1962 als hoofdplanner bij Hoogovens Staalfabrieken te IJmuiden, gepensioneerd sinds 1992, emigreerde in oktober van dat jaar met zijn vrouw naar de South Okanagan Valley in B.C., Canada, waar drie van hun vier kinderen al woonden, overleden te Penticton, B.C. op 23 maart 2016, oud 88 jaar, crematie te Penticton op 26 maart, asverstrooing een week daarna in de Noordzee vanaf het strand bij Callantsoog.

FAMILIEBERICHTEN:
Bevallen:
14 Jan.: Mansoer-Wempe, d., Leiden.
[Bron: Het Vaderland, Zaterdag 17 Januari 1925]Jan en Ietje Velsink-Mansoer, Medan, voorjaar 1960.

OBITUARY OF TENGKOE SARIAH VELSINK-MANSOER:
It is with great sadness that we announce the sudden passing of Sariah Velsink (née Mansoer), at the age of 93, on July 24, 2018, in Penticton, British Columbia, Canada. Our beloved mother, grandmother, great-grandmother, and mother-in-law was cremated on July 26, 2018. Her ashes will be returned to the oceans she crossed when she was alive, and so, she will come full circle.
Sariah was born in Leiden, Netherlands, and lived in Medan, Sumatra, Indonesia (1928-1961), Sint Pancras, Netherlands (1962-1992), and Gallagher Lake (north of Oliver) and Penticton, British Columbia, Canada. As her life unfolded, landscapes changed, and challenges sometimes emerged, but her vibrant spirit and gratitude always remained. She lived with such positivity that she could always find the sunshine through the rain, and this cheerful outlook was reflected in her beautiful sing-song voice. She carried herself with grace, compassion, and joie de vivre, and her loving presence was a gift to us all.
Sariah was predeceased by her first spouse, Tengkoe Aswani Hafas; her second husband of 61 years, Jan Harm Velsink; her parents, Tengkoe Dr. Mansoer and Amalia Gezina Wempe; and her brother, Tengkoe Dr. Ad (Rita) Mansoer, and her sister, Gerda (Jim) van der Jagt-de Vos.
Her legacy continues through the people she inspired, including her children, Maya (Theo) Brouwer, Lex (Ineke) Mansoer, Ad (Jolanda) Mansoer, and Inge (Frans Jan) Velsink; her grandchildren Sonja and John Brouwer, Frank and Bob Mansoer, Justin, Sariah, Na?ma, Roswitha, and Jasmin Mansoer, and Chrissie Serry and Robin Brady, and their respective partners; and many great-grandchildren.
We would like to thank the staff of Westview Place in Penticton for their kind and supportive care of our Mam and Oma, and we remember and honour the richness that Sariah brought to our lives, by opening our hearts and celebrating life, just as she did every day.

KINDEREN UIT HET HUWELIJK VAN TENGKOE SARIAH MANSOER EN TENGKOE ASWANI HAFAS:
 1. Tengkoe Boehaya Inge Noermaya Mansoer, ook Maya Mansoer, zie nr. 3.
  Geboren te Medan, Sumatra, Ned. Oost-Indie op 23 mei 1945, buitenkerkelijk, eigenaar/manager van een bejaardenwoonpark en kampeerterrein in Oliver, BC, Canada.
  Gehuwd te Bergen NH op 6 mei 1971 in Bergen NH met Theodorus Brouwer, geboren te Alkmaar op 4 februari 1946.
  Per 1 mei 2003 hebben Maya en Theo hun bedrijf verkocht.
  Zij rentenieren in Brentwood Bay op Vancouver Island, BC, Canada.


  Theo, Sonja en Maya in de tuin van hun huis bij
  Gallagher Lake, BC, 1999.

 2. Tengkoe Iskandar Mansoer, ook Lex Mansoer,
  Geboren te Medan, Sumatra, Indonesie op 16 januari 1947, buitenkerkelijk, van beroep keukenontwerper en installateur in Penticton, BC, Canada.
  Lex emigreerde met zijn gezin in 1982 van uit Nederland naar Canada.
  Hij werkte eerst enkele jaren in het bedrijf van zijn zuster Maya en zwager Theo, en daarna voor Heritage Millwork.
  Sinds 1992 heeft hij zijn eigen keukenontwerp- en installatiebedrijf.
  Gehuwd te Koedijk op 20 augustus 1965 met Klasiena Johanna Nieuwland, ook Ineke Nieuwland, geboren te Sint Pancras op 24 september 1946, lidmaat van de Full Gospel Church in Penticton en in die kerk gedoopt in augustus 1984, dochter van Gerbrand Nieuwland en Egberdina Buscher.


  Uit dit huwelijk twee kinderen:
  1. Frank Mansoer,
   Geboren te Koedijk op 9 februari 1966, buitenkerkelijk, van beroep deeltijd onderwijzer aan de Willem Alexanderschool te Bergen NH, intern begeleider op de Basisschool Paulus te Castricum (2010-2012).
   Frank ging in 1982 met zijn ouders naar Canada. Hij slaagde daar voor zijn High School diploma en keerde vervolgens terug naar Nederland waar hij een opleiding tot onderwijzer voltooide. In zijn jongere jaren was Frank een bizonder goede voetballer.
   Gehuwd te Alkmaar op 12 september 2007 met Floortje Peeters, geboren te Leiden op 26 augustus 1969, gedoopt in RK kerk aldaar, buitenkerkelijk, van beroep coupeuze, dochter van Marinus (Rinus) Peeters en Balbina (Bieneke) Versteegen.
   Frank en Floor hebben drie zoons en een dochter, allen in Alkmaar geboren:
   - Imme Mansoer, geboren op 2 juni 1998.
   - Ies Mansoer, geboren op 11 juli 2000.
   - Sara Mansoer, geboren op 9 juli 2002.
   - Moos Mansoer, geboren op 5 juli 2005.
  2. Bob Mansoer, B.Sc.,
   Geboren te Alkmaar op 25 augustus 1979, buitenkerkelijk, studeerde Wiskunde en Bedrijfsadministratie aan de Universiteit van Victoria, BC, Canada en verwierf in 2003 zijn bachelor of Science degree.
   Bob was ruim twee jaar oud toen hij met zijn ouders naar Canada emigreerde. Met goede resultaten doorliep hij de lagere en middelbare school.
   Naast Engels, spreekt Bob nog altijd perfect Nederlands.
   Huwelijk te Ottawa op 31 juli 2016 met Ritu Sood, dochter van de heer en mevrouw Parbhat Sood.
 3. Tengkoe Mansoer Adil Mansoer, ook Ad Mansoer,
  Geboren te Medan, Sumatra, Indonesie op 28 mei 1948, van beroep magazijnbeheerder in Alkmaar.
  Hobbies: Voetbal, Indische cultuur.
  Gehuwd te Noord-Scharwoude op 10 september 1976 met Jolanda Molenaar, geboren op 10 januari 195[?], Rooms-Katholiek, dochter van Piet Molenaar en Riet Borst.


  Ad en Jolanda met hun kinderen,
  Hoenderlo, augustus 1994.

  Uit dit huwelijk 5 kinderen.

DOCHTER UIT HET HUWELIJK VAN TENGKOE SARIAH MANSOER EN JAN HARM VELSINK:
 1. Barbara Inge Marjan Velsink,
  Geboren te Medan, Sumatra, Indonesie op 20 april 1961, buitenkerkelijk, van beroep administratief medewerkster.
  Gehuwd (1) te Alkmaar op 21 januari 1982 met Johannes Serry, ook Jan Serry, geboren te Alkmaar op 28 januari 1959, buitenkerkelijk, van beroep onderhoudsmonteur van de firma ABEKO, overleden te Sint Pancras op 31 januari 1996 als gevolg van een verkeersongeval op de Vronermeerweg, begraven te Koedijk op de Algemene Begraafplaats op 5 februari 1996, oud 37 jaar, zoon van Johannes Serry, ook Jan Serry en Johanna Alida Vendel.
  Huwelijk ontbonden door echtscheiding in 1988.
  Gehuwd (2) te Gallagher Lake, Oliver, BC, Canada op 16 juni 1990 met Darcy James Houston, geboren te Surrey, BC, Canada op 15 augustus 1959, buitenkerkelijk, van beroep stuurman, eigenaar Ye Old Welcome Inn Pub te Gallagher Lake, aannemer.
  Huwelijk ontbonden door echtscheiding voor 1999.
  Gehuwd (3) te St. Andrew's bij Kaleden, BC, Canada op 14 augustus 1999 met Christopher Paul Brady, ook Chris Brady, geboren te Burnaby, BC, Canada op 26 februari 1967, buitenkerkelijk, onderhoudsstaf Penticton Hospital, zoon van Allan Murray Brady en Patricia June Rowley.

  Uit het eerste huwelijk een dochter:
  1. Chrissie Barbara Serry,
   Geboren te Sint Pancras op 24 februari 1986, buitenkerkelijk.
  Uit het derde huwelijk een dochter:
  1. Robin Alana Brady,
   Geboren te Penticton, BC, Canada op 2 augustus 1994.


  Chrissie, Inge, Chris en Robin Brady,
  Vancouver, juni 2002.

[Laatst gewijzigd op 5 mei 2022]

HOME GENERATIE  1 GENERATIE  4 KWARTIERSTAAT  BROUWER